Barnhjälm Bäst i Test [2024]

Share

Att hitta den perfekta barnhjälmen kan kännas som en riktig utmaning, särskilt med så många alternativ att välja bland. Men oroa dig inte, vi har gjort grovjobbet åt dig. I den här artikeln presenterar vi de fyra bästa barnhjälmarna som kombinerar hög säkerhet, innovativ design och optimal komfort. Låt oss guida dig genom djungeln av barnhjälmar och hjälpa dig att hitta det bästa skyddet för ditt barns äventyr.

Topp 4 bästa barnhjälmarna för optimal säkerhet

  1. ABUS Smiley 2.0 barnhjälm
  2. Meteor MV5-2 barnhjälm
  3. XIAPIA Barnhjälm 2–5 år
  4. Simply Kids® Cykelhjälm Barn

ABUS Smiley 2.0 barnhjälm

Vi är verkligen imponerade av ABUS Smiley 2.0 barnhjälm. Den är inte bara säker utan också stilren med sin ”sparkling green” färg. Med en lätt vikt på endast 220 gram är den väldigt bekväm för små barn att bära, oavsett om det är för ett snabbt cykeläventyr eller en längre tur. Hjälmen har en robust konstruktion som kombinerar EPS-material med ett slitstarkt ytterskal, vilket ger en pålitlig skyddsnivå. Med Zoom Eco Kids justeringssystem och kontrollurtavla är det enkelt att få en perfekt passform.

Den djupdragna designen över tinningar och nacke tillsammans med den visirliknande framkanten ger extra skydd åt ansiktet, vilket känns tryggt som förälder. Dessutom, de mjuka, färgkoordinerade remmarna gör hjälmen både praktisk och snygg.

Vi har också noterat de positiva användarupplevelserna där föräldrar rapporterar att hjälmen sitter bra på deras barns huvuden och är enkel att justera tack vare reglagen under öronen och justerskivan bak. Allt detta gör ABUS Smiley 2.0 till en mycket tillförlitlig och bekväm hjälm som värnar om barnens säkerhet.

👍Fördelar

  • Lätt och bekväm att bära
  • Enkel att justera
  • Robust EPS-konstruktion
  • Stilren design

👎Nackdelar

  • Kan bli för liten för äldre barn

Slutsats

ABUS Smiley 2.0 barnhjälm är ett utmärkt val för föräldrar som söker en säker och bekväm hjälm till sina småbarn. Med sin robusta konstruktion, låga vikt och enkla justeringsmöjligheter erbjuder denna hjälm allt man kan önska sig för att ge sitt barn den bästa möjliga säkerheten. Den får våra varmaste rekommendationer.


Meteor MV5-2 barnhjälm

Vi fann meteor MV5-2 barnhjälm vara ett både stilrent och funktionellt alternativ. Med sin vikt på endast 260 gram är den lätt för små huvuden att bära, vilket gör att ditt barn kan njuta av alla utomhusaktiviteter utan besvär. En av de utmärkande egenskaperna är det justerbara systemet som gör det enkelt att anpassa hjälmen till huvudet, vilket säkerställer en perfekt passform utan att det blir någon hängning. Dessutom är hjälmens foder antibakteriellt och lätt att rengöra, vilket minskar risken för obehagliga lukter från svett.

Dessutom är designen verkligen iögonfallande med färgglada och unika grafiska motiv som de flesta barn kommer att älska. Med en solid yttersida av polyvinylklorid erbjuder denna hjälm bra skydd utan att kompromissa med komforten. Föräldrar har rapporterat att hjälmen passade perfekt även på mycket små barn, och tack vare de bekväma remmarna och justeringsmekanismerna sitter den stadigt och säkert. Att den fungerar bra för flera aktiviteter som cykling, skateboard och scooter är också ett stort plus.

👍Fördelar

  • Mycket lätt och bekväm
  • Säker passform, enkel att justera
  • Snygg design lockar barn

👎Nackdelar

  • Spännen kan känns lite konstiga innan man vänjer sig

Slutsats

Meteor MV5-2 barnhjälm är ett fantastiskt val för föräldrar som söker en säker och bekväm hjälm för sina barn. Den är lätt, justerbar och har en iögonfallande design som barnen verkligen gillar. Trots några mindre problem med spännena, erbjuder den överlägsen komfort och säkerhet.


XIAPIA Barnhjälm 2–5 år

Vi har tagit en närmare titt på XIAPIA Barnhjälm 2–5 år, och vi är verkligen imponerade. Denna hjälm är designad för att erbjuda optimal säkerhet med sitt högkvalitativa EPS- och PC-material som både är lätt och hållbart. Med en vikt på endast 360 gram och en justerbar diameter på 51–54 cm känns den perfekt för små huvuden utan att vara besvärande. Hjälmen är dessutom CE-, EN71- och ASTM-certifierad, vilket ger oss som föräldrar lugn i sinnet. De 11 ventilationsöppningarna bidrar till bra ventilation, vilket gör att barnet slipper överdriven svettning.

Den iögonfallande designen med tecknad 3D-form skapar inte bara ett roligt utseende utan ökar också synligheten och minskar risken för olyckor i trafiken. Vad föräldrar särskilt verkar uppskatta är hur enkelt det är att anpassa hjälmen till barnets huvud. Justeringssystemet ser till att inget trycker obehagligt eller sitter för löst. Många har även rapporterat om hjälmens höga komfortnivå och hållbarhet efter flitig användning vid både cykling och scooteråkning. Barnen själva älskar de lekfulla dinosauriemönstren och njuter av att bära hjälmen, vilket ju gör vårt jobb som föräldrar mycket lättare.

👍Fördelar

  • Lätt och hållbar
  • Iögonfallande design
  • Skön passform
  • Bra justeringsmöjligheter

👎Nackdelar

  • Lite dyrare

Slutsats

XIAPIA Barnhjälm 2–5 år är ett utmärkt val för dig som vill kombinera säkerhet med komfort och stil. Denna hjälm ger hög säkerhet, optimal ventilation och lättanvända justeringsmöjligheter som verkligen uppskattas av både barn och föräldrar. Trots att den kan ligga i det högre prissegmentet, anser vi att det definitivt är värt investeringen för att skydda våra små.


Simply Kids® Cykelhjälm Barn

Simply Kids® Cykelhjälm Barn tar hjälmsäkerhet till en ny nivå med sina unika dekorerbara klistermärken. Med en viktmått på 25,4 x 21,6 x 16,5 cm passar hjälmen smidigt på barn i åldrarna 2–8 år och erbjuder flexibilitet tack vare den justerbara remmen och ratten. Det är otroligt hur en cykelhjälm inte bara kan vara säker men också så rolig att använda! Föräldrar berättar om hur deras barn älskar att dekorera hjälmen själva, vilket gör hjälmbärandet till en lekfull aktivitet.

Den tåliga konstruktionen i polyvinylklorid kompletteras med en mjuk inredning som säkerställer både skydd och komfort under olika utomhusaktiviteter som cykling och skateboardåkning.

Det som verkligen sticker ut är hjälmens höga säkerhetscertifieringar, inklusive EN1078, CPSC1203, och ASTM1447. Vi fick höra från flera tioåra föräldrar att hjälmen känner väldigt stabil, men samtidigt mycket bekväm. Den är utrustad med dubbla skumpaneler inuti för maximal stötdämpning. Dessutom erbjuder Simply Kids en engagerad kundservice som garanterar att dina frågor och bekymmer hanteras snabbt. Hjälmens reflekterande klistermärken är inte bara roliga utan också ett extra säkerhetspluss på mörka kvällar.

👍Fördelar

  • Lätt och bekväm för barn
  • Hög säkerhetsstandard
  • Klistermärken ger personlig touch
  • Engagerad kundservice

👎Nackdelar

  • Kostar lite mer än genomsnittet

Slutsats

Simply Kids® Cykelhjälm Barn är ett fantastiskt val för alla föräldrar som letar efter en säker, bekväm och lekfull hjälm. Med dess certifierade säkerhetsstandarder och roliga design kommer både du och ditt barn att bli nöjda. Trots att den kan vara något dyrare, ses investeringen som väl värt pengarna.


Att tänka på när man köper en barnhjälm

När du ska köpa en hjälm till ditt barn är det flera saker att hålla koll på så att det blir ett tryggt och säkert köp. Det handlar inte bara om att hitta rätt storlek, utan också om att känna till viktiga säkerhetsstandarder, bekvämlighet och hjälmens användningsområde. Här får du några användbara tips och råd som hjälper dig att göra ett genomtänkt val för ditt barns huvudskydd.

Viktiga säkerhetsstandarder

Att välja en barnhjälm kan kännas som en djungel, men oroa dig inte, vi ska reda ut vad som är viktigt när det gäller säkerhetsstandarder. Det handlar inte bara om hur hjälmen ser ut eller vad den kostar, utan om hur väl den skyddar ditt barn. En riktig bra barnhjälm bör uppfylla vissa säkerhetsstandarder som säkerställer att hjälmen är tillverkad enligt strikta riktlinjer för att maximera skyddet. Att se till att hjälmen är testad och godkänd enligt dessa standarder kan vara skillnaden mellan en bra dag på cykeln och en tur till akuten. Säkerhetsstandarder är din försäkran om att hjälmen har klarat olika tester för att kunna stå emot stötar och slag på bästa sätt.

CE-märkning och andra säkerhetsmärkningar

Så, vad ska man leta efter när man kollar säkerhetsmärkningar? Först och främst, CE-märkningen. Detta är en europeisk standard som intygar att produkten uppfyller EU:s hälso-, säkerhets- och miljökrav. Utöver CE-märkningen kan det också vara värt att kolla efter andra märkningar som EN 1078, vilket specifikt gäller cykelhjälmar. Dessa märkningar ser du ofta på insidan av hjälmen eller på förpackningen. De är din garanti för att hjälmen klarat ugnstester där den utsatts för hårda påfrestningar, precis som ditt barn kan göra när de susar fram på cykeln eller skateboarding-rampen. Så, när du står där i butiken eller scrollar online – dubbelkolla alltid att hjälmen har dessa viktiga märkningar!

Material och konstruktion

När man överväger vilken barnhjälm man ska köpa, är det viktigt att tänka på vilka material och vilken konstruktion som ger bästa möjliga skydd. En bra hjälm ska inte bara vara stöttålig, utan också bekväm för barnet att bära under längre perioder.

  • EPS-skum: Detta material absorberar stötar effektivt och håller vikten nere.
  • Polykarbonatskal: Ytterhöljet skyddar mot genomborrningar och ger extra hållbarhet.
  • MIPS-teknologi: Minskar risken för rotationsskador vid vissa typer av fall.
  • Justerbart innerskal: Ser till att hjälmen sitter tajt och bekvämt på huvudet.

Dessa material och teknologier kan verkligen göra skillnad i ett nödfall. Var noga med att läsa produktbeskrivningarna noggrant för att förstå vad varje hjälm erbjuder.

Hur man mäter rätt storlek

När du ska köpa en barnhjälm är det superviktigt att få rätt storlek – annars gör hjälmen ingen nytta! Börja med att mäta barnets huvudomkrets. Ta ett måttband och placera det cirka två centimeter ovanför ögonbrynen och runt huvudet, precis där hjälmens kant kommer att sitta. Har du inget måttband? Ingen fara, använd ett snöre som du sen mäter med en linjal! Glöm inte heller att olika märken kan ha olika storleksintervaller, så det är alltid bra att dubbelkolla med respektive tillverkares storlekstabell. När du testar hjälmen på barnet, se till att den sitter snugst men inte så tajt att det blir obekvämt. Hjälmen ska sitta rak och täcka pannan helt – vi vill inte att den glider bak på huvudet! Spännet under hakan ska också justeras så att det är bekvämt men ändå säkert. En tumregel är att två fingrar ska få plats mellan hakan och spännet, då är passformen perfekt. Med rätt storlek och justeringar kan du känna dig trygg med att barnets huvud är ordentligt skyddat när de ger sig ut på äventyr!

Anpassning och justering

Att hitta rätt storlek är bara halva slaget; nästa steg är att justera hjälmen så att den passar perfekt. En korrekt justerad hjälm maximerar skyddet och ser till att barnet känner sig bekvämt under användning.

  1. Mät barnets huvudomfång: Använd ett måttband och mät runt barnets huvud ungefär 2 cm ovanför ögonbrynen.
  2. Välj rätt storlek: Jämför måttet med tillverkarens storlekstabell för att hitta den bästa passformen.
  3. Justerbara remmar: Se till att remmarna kan justeras enkelt och att de inte glider under aktivitet.
  4. Bakhjul eller spänne: Många hjälmar har ett justerbart bakhjul eller spänne som hjälper till att finjustera passformen.

Genom att följa dessa enkla steg ser du till att hjälmen inte bara sitter bra utan också håller sig på plats, även om ditt barn är väldigt aktivt! Det är alltid en bra idé att regelbundet kontrollera och justera hjälmen, eftersom barn växer snabbt.

Bekvämlighet och passform

Ah, bekvämlighet – det magiska ordet som avgör om ditt barn faktiskt kommer vilja använda hjälmen! När det kommer till passform, finns det en hel del att tänka på. Först och främst är det viktigt att hjälmen sitter ordentligt. Den ska inte glida runt på huvudet, men samtidigt inte vara för tajt. En bra barnhjälm kommer med justerbara remmar och kanske till och med flyttbara vadderingar för att säkerställa en snug fit. Och glöm inte hakremmen! Den är avgörande för att hålla hjälmen på plats under alla de där äventyrliga cykelturerna. Testa hjälmen tillsammans med ditt barn – låt dem skaka på huvudet, böja sig ner och springa runt för att se till att den sitter som en smäck utan att klämma. Komfort är kung när det gäller barnhjälmar!

Ventilation och foder

Inget barn gillar att svettas som en gris under hjälmen, eller hur? Det är här ventilation och foder spelar en avgörande roll. Titta efter hjälmar med gott om ventilationshål – de hjälper till att hålla huvudet svalt även under varma dagar. Antalet ventilationshål kan verkligen göra skillnad, särskilt om ditt barn är aktiv och rör sig mycket. Dessutom bör fodret vara avtagbart och tvättbart. Vi vet alla hur snabbt barns saker kan bli smutsiga, så det är en stor fördel att kunna slänga innerfodret i tvättmaskinen. Och visst är det skönt med något mjukt och dämpande mot huvudet? Kolla efter hjälmar där fodret inte bara bidrar till komfort utan också absorberar svett effektivt. På så sätt kan du vara säker på att ditt barns huvud hålls torrt och svalt, oavsett hur mycket de leker.

Användningsområde och typ av hjälm

Att veta vad hjälmen ska användas till är avgörande när du väljer den bästa barnhjälmen. Olika aktiviteter kräver olika typer av skydd. För cykling behöver du en lätt, välventilerad hjälm som är designad specifikt för att skydda huvudet vid just cykelolyckor. Om ditt barn ska åka skateboard eller inlines, kan en skatehjälm vara ett bättre val då dessa oftast erbjuder mer skydd för baksidan av huvudet. Multi-sport hjälmar är också ett alternativ om ditt barn ägnar sig åt flera sporter. Tänk igenom om hjälmen kommer att användas till fritidsåkning eller om det handlar om mer intensiva aktiviteter. Bottom line: Välj en hjälm som är specialanpassad för aktiviteten ditt barn ska utöva, då säkerheten alltid kommer först.

Vanliga Frågor och Svar

När det gäller val av hjälm för barn är det viktigt att prioritera säkerhet och passform. Leta efter en CE-märkt hjälm som uppfyller europeiska säkerhetsstandarder och se till att den sitter ordentligt på barnets huvud utan att glappa eller trycka. En bra barnhjälm bör ha justerbar passform, god ventilation och reflekterande detaljer för ökad synlighet i trafiken.

När det gäller cykelhjälmar för 2-åringar är det viktigt att välja en modell som är speciellt utformad för små barn. Titta efter hjälmar med justerbar passform, god ventilation och certifiering enligt europeisk standard EN 1078. Populära och tillförlitliga alternativ inkluderar Giro Scamp, Bell Spark Jr. och Biltema Kids, som alla erbjuder bra skydd och komfort för de minsta cyklisterna.

Det finns ingen enskild hjälm som är ”bäst” för alla, eftersom passform och användningsområde varierar. För cyklister rekommenderas ofta modeller från välkända märken som Giro, Bell eller POC, medan skidåkare kan föredra specialiserade hjälmar från exempelvis Sweet Protection. Det viktigaste är att välja en CE-märkt hjälm som passar bra och är anpassad för den aktivitet du ska utöva.

En MIPS-hjälm erbjuder ett extra skyddslager mot rotationskrafter som kan uppstå vid en olycka, vilket minskar risken för hjärnskador. Systemet låter hjälmens inre skal röra sig oberoende av det yttre skalet, vilket absorberar en del av stöten och skyddar hjärnan bättre än traditionella hjälmar. Detta innovativa säkerhetssystem har visat sig särskilt effektivt i tester och rekommenderas av många experter inom området.