Vi på Friluftskompaniet har kollat närmare på de elektriska mountain bike cyklarna som finns på marknaden. Det finns ett gäng olika typer av eMTB, olika begrepp och faktorer som vi här på Friluftskompaniet ska försöka reda ut i denna artikeln och vi kommer även lista de bästa allround eMTB av årets modeller.
Cannondale Habit Neo 3
Här har vi en bra nybörjar eMTB från Cannondale i form av deras Habit Neo 3. En eMTB som riktar sig mer mot de som vill testa på mountain bike cyklande, kommer från en hardtail cykel eller du som har cyklat mycket cross country och lättare stigar och vill testa på lite tuffare stigar. Med dess 140 mm fjädringsväg i framgaffeln och 130 mm i bak kanske den inte passar de mer erfarna cyklisten i de tuffaste utförsåken men kommer att göra dig gott som är ny på detta.
Det som Cannondale gör unikt jämfört med andra tillverkare är att oavsett storlek på ram du väljer är länkaget för bakdämparen och svingen anpassad utefter storlek på ramen och geometrin passar även tyngden hos cyklisten.
- Bosch Performance Line CX elmotor.
- 625Wh batterikapacitet.
- 5h laddningstid.
- 60 – 100 km i räckvidd.
- Kolfiber ram.
- 29″ däck.
- Vikt 21,3 kg ramstorlek M och utan pedaler.
- 140 mm fjädringsväg fram och 130 mm fjädringsväg bak.
- Dropper sadelstolpe.
Specialized Turbo Levo
Denna eMTB från Specialized är en bra övergångs eMTB om du som MTB åkare vill titta närmare på en eMTB utan att tumma allt för mycket på smidigheten och känslan som en MTB utan elassistans har. Specialized har sin egenutvecklade elmotor Generation 2.1 som assisterar dig i backarna uppför på ett väldigt mjukt, fint och väldigt tyst sätt. Med det 500Wh stora batteriet tar du dig fram under en hel dag, som är snyggt integrerat i ramen och dessutom avtagbart.
- Specialized 2.1 elmotor.
- 500Wh batterikapacitet.
- 5h laddningstid.
- 50 – 80 km i räckvidd.
- Aluminium ram.
- 29″ däck.
- Vikt 23,1 kg ramstorlek L utan pedaler.
- 150 mm fjädringsväg.
- Dropper sadelstolpe.
Merida eOne - Forty 4000 2020
Meridas eOne – Forty 4000 är en supersmidig stigcykel som enligt många är en eMTB som är väldigt lik en MTB utan elassistans med tanke på dess smidighet och på det sätta som geometrin på ramen är uppbyggd. Smidigheten som många hyllar hos eOne – Forty kan delvis skyllas på kolfiberramen som har hjälpt till att hålla vikten nere. Shimano E7000 elmotorn hjälper till i alla lägen från de flacka stigarna till de brantaste backarna.
En eMTB som är till för den lite mer erfarna eMTB åkaren som vill ha en eMTB som är till för de mer aggressiva stigarna.
- Shimano E7000 elmotor.
- 504Wh batterikapacitet.
- 5h laddningstid.
- 50 – 80 km i räckvidd.
- Kolfiber ram.
- 29″ framdäck och 27.5″ bakdäck.
- Vikt 22,43 kg ramstorlek M utan pedaler.
- 140 mm fjädringsväg.
Detta är tre elektriska mountainbike cyklar som alla är menade för stigar och alla tre ligger ungefär i samma prisbild. Om du är en van MTB cyklist som cyklar mycket stigar men vill investera i en eMTB eller om du vill uppgradera till en bättre eMTB rekommenderar vi att kolla närmare på Merdias eOne Forty – 4000 eller Specialized Turbo Levo. Men om du är nybörjare på att cykla stigar, kanske mest har cyklat på grusvägar och på lite enklare stigar innan men vill prova att cykla lite mer avancerat är Cannondale Habbit Neo 3 cykeln för dig.
Bra att veta om elektriska mountainbikes
Hardtail eller Softail.
Elektriska mountainbike med endast en stötdämpare i framgaffeln kallas hardtail MTB oavsett om mountainbike cykeln är med eller utan elektrisk assistans. En elektrisk mountainbike med stötdämpare både i framgaffeln och i bakpartiet kallas softail eMTB, fulldämpade eMTB eller heldämpad eMTB. De heldämpade eMTB är vanligare än hardtail eMTB helt enkelt för att en hardtail eMTB med den extra vikten som den elektrisk assistansen medför blir för obekväm i lite tuffare terräng än jämna grusvägar.
Elektrisk Assistans
I en eMTB är elmotorn placerad i vevpartiet, så kallad mittmotor, där kraften överförs via vevpartiet, främre klinga på drivpaketet och sedan genom kedja till bakre kassetten och bakhjulet. På eMTB är det mittmotor som gäller för att denna placering av elmotor på en cykel kan överföra mest moment, den ger lägst tyngpunkt och det medför lägst ofjädrar vikt.
Den elektriska assistansen kan oftast justeras i olika lägen för att anpassa vilken typ av cykling du utför, till exempel om du vill spara in på batteriet eller få maximal assistans cyklandes uppför. Assistansen ställs in vanligtvis via någon display som oftast sitter på styret och som reglerna säger får en elcykels motor endast hjälpa till upp till 25km/h.
Det är Bosch Performance Line CX Gen 4 som är den vanligaste elmotorn som sitter på dagens eMTB, den ger hela 75Nm av vridmoment i maxläget och är omtyckt av många.
Näst på listan kommer Shimano Steps E7000 som är en av elmotorerna från Shimano. E7000 modellen är den lättare och mindre variant som levererar maximalt 60Nm i vridmoment.
Vart får jag cykla med mig eMTB?
Enligt svensk lag idag är det otillåtet att cykla med en eMTB i naturen utan markägaren tillåtelse. Allemansrättens tolkning idag innebär att en elektrisk mountain bike med nettoeffekt på 250W inte får framföras på stigar, leder eller i terräng utan tillåtelse. Om du har en eMTB med över 250W nettoeffekt krävs dessutom en dispens från förbudet i terrängkörningslagen för att köra på barmark utanför allmän väg.
Det är fullt tillåtet att cykla med en icke elassisterad cykel i naturen så länge de inte orsakar störning eller skador i naturen.
Men å andra sidan finns det platser där markägaren har gett tillåtelse att cykla med sin eMTB och det är inte svårare än så att även fråga markägaren om tillåtelse.
Fjädringväg
Elektriska MTB cyklar kommer med en rad olika variationer på fjädringsvägen på stötdämparna. Dessa cyklarna är avsedda att cykla utanför de asfalterade vägarna och i regel ju längre fjädringsvägen är desto större och hårdare cykling är cykel avsedd för. eMTB cyklars fjädring varierar från de minsta 100-120 mm för de enklaste cyklingen till 180 mm och uppåt som är avsedd för downhill cykling.
- En fjädringsväg på 100-120 mm används för långlopps och cross country (XC) cykling.
- 120 – 140 mm är avsedd för enklare stigcykling.
- 140 – 160 mm i fjädringsväg är avsedd för aggressiv stigcykling och Enduro cykling.
- Om cykeln har en fjädringsväg på 160 – 180 mm är den avsedd för aggressiv Enduro.
- Om du väljer en cykel med 180 mm och uppåt i fjädringsväg är du ute efter en downhill eMTB.
Men fjädringsväg är inte allt, det som spelar störst roll är geometrin på ramen och det är flera aspekter som spelar in till vilken typ av cykling en specifik cykel är avsedd för.
27.5" eller 29" Hjulstorlek
Under de senaste åren har trenden gått mot större hjul, för några år sedan var det vanligt med 26″ hjul hos MTB cyklarna men nu tenderar det att vara 27.5″ eller 29″ hjul som gäller. På alla de cyklar vi har kollat närmare på sitter det 27.5″ eller 29″ hjul.
Men hjulstorleken är troligen den största faktorn som är diskuterad i MTB kretsar.