LADDAR

Sök...

Vintersporter

Bästa skidpjäxorna 2020/2021

Dela

Har tanken slagit dig “Jaa du, snart är vintern här” och du börjat gräva fram dina gamla pjäxor som du inte tycker sitter sådär gött som en skidpjäxa ska sitta eller att du har ärvt dem från din brorsa. Är du i kast med att köpa pjäxor och behöver lite vägledning? Då har du kommit rätt. I denna artikel tänker vi gå genom de olika typerna av pjäxor som finns på marknaden, vad olika begrepp har för innebörd så som flex, tech-insert och gåläge och vi kommer även tipsa om vart du kan hitta dina nya pjäxor.

Allt du behöver veta om pjäxor

Vad är flex?

Flex är ett tal som anger styvheten i pjäxan och det är styvheten mellan den övre delen av pjäxan mot sulan. Flex talen går från 60 till 140, vanligtvis upp till 110 för damer och 140 för män, där en högre siffra innebär en styvare pjäxa. I stora drag skall du ha en pjäxa med högre flex om du är tyngre och är en erfaren skidåkare och mindre flex om du är lättare och har mindre erfarenhet. Vidare spelar det också in vilken typ av åkstil du har. Gillar du att ligga på skär och ånga ner för svarta pister ska du ha en alpinpjäxa som är styvare och om du istället är den som tycker om att åka lössnö och hoppa i något hopp någon gång är det en mjukare eller mellan styv friåkningspjäxa du ska leta efter.

Behöver jag ha formgjutna sulor?

En formgjuten sula är ett måste om du planerar att åka skidor och inte vill ha ont i fötterna. Sulan som sitter i pjäxa från början är endaste en platt trött historia som inte för någon nytta alls. En korrekt formgjuten sula kommer att avlasta och se till att du får bra kraftöverföring mellan din fot, sulan och pjäxan samtidigt som den ser till att göra pjäxan varmare och att du kommer att orka stå på dina fötter efter en hel dag i backen.

Gåläge, vad innebär gåläge på en pjäxa?

Innebär att själva bakkappan på pjäxan kan släppas “lös” från sulan och möjliggör en rotation mellan övre delen av pjäxan och sulan.

Detta gör det mycket bekvämare och mer effektivt när du släpper lös din häl från skidan och du ska gå uppför med dina skidor.

skidpjaxa_toppturer

Tech-Insert

Om du ska gå uppför berget och har skidor med tech-bindningar krävs det att dina pjäxor har tech-inserts. Utformning av Tech bindningars tådel är som två piggar som sticks in på sidan av pjäxan. Dessa två piggar ska möta två hål i pjäxan. Hålen i pjäxorna är Tech-Insert och de är som ingjutna stål hylsor, alltså det är pjäxor som är anpassade för Tech bindningar. Men såklart går dessa pjäxor att använda till andra typer av bindningar.

Booster strap, det har jag aldrig hört talas om?

En Booster strap är en elastisk rem som ersätter kardborrebandet som sitter överst på din pjäxa och den ska dras åt runt pjäxan och smalbenet. Booster strapen är oftast ett tillbehör du kan köpa till din pjäxa, den är självlåsande i sin konstruktion och gör att du kan dra åt pjäxan kring smalbenet riktigt bra. Effekten av att den sitter bättre åt är att du får en bättre kraftöverföring mellan skenben och pjäxa, ett följsammare flex och att det skonar smärtor i smalben och benhinnor.

Passform, passform, passform.

Innan du riktar in dig på pjäxan med bäst reviews, den billigaste eller pjäxan som har snyggast design. Det är passformen på pjäxan som är det viktiga. Om du ska köpa pjäxor över nätet se då till att du har bra koll på hur dina fötter ser ut och vad du ska leta efter.

Dina pjäxor är den viktigaste delen av din utrustning, det är den utrustningen som överför din kraft mellan dig, dina skidor och underlaget, du ska gå runt i dem hela dagar och dina pjäxor ska hålla din fötter varma.

På grund av dessa aspekter är det viktigt att ha en pjäxa med bra stöd, passform och storlek för just din fot.

skidpjaxa_alpinpjaxa

Hitta rätt pjäxa.

Innan du riktar in dig på pjäxan med bäst reviews, den billigaste eller pjäxan som har snyggast design. Det är passformen på pjäxan som är det viktiga. Om du ska köpa pjäxor över nätet se då till att du har bra koll på hur dina fötter ser ut och vad du ska leta efter.

Dina pjäxor är den viktigaste delen av din utrustning, det är den utrustningen som överför din kraft mellan dig, dina skidor och underlaget, du ska gå runt i dem hela dagar och dina pjäxor ska hålla din fötter varma.

På grund av dessa aspekter är det viktigt att ha en pjäxa med bra stöd, passform och storlek för just din fot.

Rätt storlek.

Det många gör fel när man provar ut pjäxor, jag har gjort detta misstaget själv, är att man väljer en för stor pjäxa. När du är där i butiken, sittandes på en bänk, knäpper pjäxorna du har tittat ut, tycker du att pjäxorna är lite trånga fram och du frågar expediten om en storlek större.

Fel, när du står rakt upp eller sitter ned med pjäxorna ska tårna ligga an mot pjäxan fram bara för att när väl du ställer dig i din skidposition kommer fötterna glida bak i pjäxan och du kommer inte få ont i tårna.

Om du tar en för stor pjäxa medför det oftast att du måste spänna pjäxan väldigt hårt, detta för att pjäxan ska sitta fast ordentligt på din fot. Det i sin tur stryper blodflödet till dina fötter och gör att du kommer att frysa mer jämfört mot om du hade haft en mindre pjäxa som du inte spänner lika hårt men som sitter bättre.

Forma pjäxan

Även om du hittar rätt pjäxa med rätt utformning för att passa din fot kan pjäxan klämma på någon punkt på dina fötter. Detta brukar gå att lösa om pjäxan är gjord av plast då det går det att värma pjäxorna och forma dem så att trycket på punkten försvinner. Tillverkaren brukar ange om det går att forma pjäxan eller inte. För den bästa passformen är det en formgjuten innersula tillsammans med en formad pjäxa(om det behövs) som är det bästa.

Lästbredd

Tillverkarna anger oftast lästbredd när det kommer till pjäxor. Detta är den bredaste punkten på pjäxan och det ger en indikering om det passar en bred eller smal fot.

Vad är en alpinpjäxa?

En alpinpjäxa är den typ av pjäxa som de flesta skidåkare åker med. Om toppturer inte står på agendan eller snowboardparken inte riktigt är din grej är det en alpinpjäxa du ska rikta in dig på. Men såklart kan du hitta en alpinpjäxa med inte så mycket flex som även passar in i parken eller i lössnön.

Titta in hos OutNorth om du är ute efter en schysst alpinpjäxa.

ecnica_cochise_130_skidpjaxa

Tecnica Coshise 130 finns på OutNorth

Vad är en friåkningspjäxa?

Full Tilt Ascendant SC Grip Walk Sammy Carlsson Edition finns på Blue-Tomato

En typisk friåkningspjäxa är en blandning mellan alpint och toppturs där det är en avvägning mellan prestanda och låg vikt. Denna typ av pjäxa har gåläge och Tech-Inserts är antingen en standard eller ett tillval. Dessa pjäxor är så pass bra idag att det är många som åker runt på denna typ av pjäxa även om toppturer inte finns i åtanke. Denna typ av pjäxa passar också bra in när det kommer till snowboardpark åkning.

Kika närmare på OutNorths eller Blue-Tomatoes utbud om du är ute efter en friåkningspjäxa.

Vad är en toppturspjäxa?

Detta är en pjäxa med högsta fokus på så låg vikt som möjligt. Här finns det olika grader av “hardcore” där vissa modeller är så pass extrema för att uppnå låg vikt att just utförsåkningen kommer på andra plats eller till och med tredje plats på kravlistan. Om det är toppturer du ska göra så är det denna typ av pjäxa du ska leta efter.

Hos Blue-Tomato eller SkiStart hittar du toppturspjäxorna för dig.

Fischer_travers_skidpjaxa

Fischer Travers finns på SkiStart

Jag själv har köpt pjäxor över nätet vid flera gånger som har passat mig som handsken men det kräver en del läsande och kunskap för att hitta rätt. Men det enklaste är såklart att gå till en skidbutik och få pjäxan utvald utefter din fot.

Med den här artikeln har vi försökt att vägleda dig i ditt köp av dina nya pjäxor, vi har listat några vanliga begrepp inom skidvärlden och gett tips på ett gäng pjäxor som vi tycker är värdiga.

Om du har några fler frågor får du gärna höra av dig med hjälp av vårt kontaktformulär.

Förgående artikel
Nästa artikel

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nästa