LADDAR

Sök...

Camping Utrustning

Bästa stormköket 2024

Dela

Stormkök är användbart vid många olika tillfällen. För att koka kaffe, ett redskap när din familj är i nödläge hemma i huset, ett sätt att laga mat ute på campingturen eller som en rolig grej ute i skogen under semestern. Vi har valt att kolla på stormkök för tre olika tillfällen och försökt att välja ut det stormköket som passar just de tre olika scenarierna.


Stormköket för kaffekoppen

Pris
Vikt
Vindkänslig

Det kompletta stormköket

Pris
Vikt
Vindkänslig

Stormköket för dagsutflykten

Pris
Vikt
Vindkänslig

Kaffe ute på tur

Om du är ute efter en god nybryggd kopp kaffe när du är ute i skogen och letar svamp eller du vill värma dig lite med en kopp efter en hel dag av fiskande i en slingrande å som går genom skogen, då har vi tagit fram det perfekta gasköket för dig. Tanken med detta köket är att det ska gå snabbt att få vatten kokande, minimalt med krångel och spill och att stormköket ska vara lätt att bära med sig.

MSR PocketRocket 2

PocketRocket 2 från MSR (Mountain Safety Research) är en extremt kompakt och lätt gaskök som passar perfekt för ensamvandraren eller om ni är fler som bara ska koka upp/värma något enkelt. PocketRocket 2 är väldigt lättanvänt men passar bara på gasbehållare med gängad topp. Den smarta triangulära avdelaren som sitter på brännarhuvudet gör att lågan delas in i tre delar och agerar som ett vindskydd. Om en eller två trianglar blåses ut av vinden skyddas den tredje lågan och när vinden har lagt sig antänder den åter de två andra delarna på brännarhuvudet.

I hopfällt läge tar den väldigt lite plats och ryms enkelt i kokkärlet.

Detta gör RocketPocket 2 till den perfekta enkla gasbrännaren tillsammans med en kaffepanna som gör att du kan avnjuta en god nybryggd kopp kaffe vart än du befinner dig.

  • Väger endast 73 gram.
  • Tar väldigt lite plats i packningen.
  • För ökad effektivitet råds att använda ett vindskydd.
  • Lätt att justera lågan.

Ett komplett stormkök för campingen

Om du är ute efter ett komplett kök som funkar perfekt när du är ute och campar, vare sig det är i vildmarken eller om det är på cykelsemestern genom Sverige då rekommenderar vi ett gaskök där allt ingår. Vi har valt ett gaskök istället för ett spritkök då vi har kollat efter ett stormkök som är anpassat för fler, många utedagar i följd och som kräver minimalt med underhåll. Vi anser att det är värt med gaskök även om det tar lite mer plats i packningen.

Trangia 25-4 UL

Ett gaskök från Trangia är det självklara valet för den som vill ha ett komplett kök där allt ingår. Trangia 25-4 UL innebär att de två kokkärlen som följer med är i UltraLight aluminium och stekpannan är även den i UL aluminum men den har en non-stick beläggning för att minimera att maten fastnar i stekpannan. Detta smarta stormkök där allt packas ihop i sig självt är lätt att använda och enkelt att bära med sig.

Sättet köket är uppbyggt på gör det till en väldigt vädertåligt och stabilt stormkök. Trangia har ett vinnande koncept med det genomtänkta sättet de olika delarna i köket används till flera olika saker.

Om det är första gången du ska ut och campa och inte riktigt vet om campinglivet är för dig rekommenderar vi att köpa varianten för spritkök.

  • Allt ingår.
  • Passar de lite större middagarna.
  • Praktiskt att använda gång på gång.
  • Med gasvariaten kan det vara svårt att uppskatta hur mycket bränsle som finns kvar.

Köket för utflykten med familjen

Här har vi kollat efter ett gaskök som passar till de större och mer kompletta måltiderna. Med det sagt tar detta köket mycket plats och passar sig bäst för dagsutflykten, att ha med sig till stranden eller som ett provisoriskt utomhus kök. Köket passar bra att ha med sig i bilen, nerpackad i båten eller bara att hemma. Det ska gå att använda på lite mer utsatta ställen och det ska passa när det ska lagas mycket mat.

Primus Atle II

Detta gaskök från Svenska Primus passar perfekt för matlagningen utomhus för hela familjen. Det är en stor platta med dubbla brännare som gör att du kan både koka pasta och göra köttfärsåsen samtidigt. Varför vi har kollat lite närmare på detta kök från Primus är för att det är ett integrerat vindskydd som gör att det kan utsättas för lite vind utan risk att lågan blåses ut. Detta vindskydd ger en stabilare låga och en mer effektiv bränning. I och med att den är låg kan den skyddas ännu mer från vinden om den ställs direkt på marken. Brännarna kan justeras individuellt med vreden som sitter fram på gasköket och den har en inbyggd gnisttändare även kallad piezotändare.  Det medföljer en slang för anslutning till gasbehållare.

  • Inbyggt vindskydd.
  • Passar för måltider för hela familjen.
  • Låg arbetshöjd.
  • Otymplig att bära runt på.

Eldstaden för utflykten

Med denna eldstaden kan du göra upp en eld för grillning där du vanligtvis inte kan elda. Den är hopfällbar och smidig att bära med sig och passar utmärkt att ha med i husvagnen eller på utflykten.

Primus Kamoto Openfire Pit

Primus har här tagit fram en eldstad som det ska eldas ved i. En smart konstruktion där eldstaden är hopfällbar, eldstadens sidor och botten tas bort som läggs i inuti grillen för att kunna fälla ihop grillen, gallret på grillen spänns fast med en rem mot den hopfällda grillen. Ett inbyggt handtag gör det enkelt att bära med sig grillen, dock får man akta sig för hela eldstaden tenderar att blir smutsig och man får tänka sig för vart man ska förvara eldstaden när den inte används.

Eldstaden kommer i två storlekar small och large, small grillen har en grillyta på 39x39cm och large grillen har en yta på 47x47cm. Om ni är två som ska använda grillen rekommenderar vi att köpa small och om ni allt som oftast är mer än 3 skulle vi rekommendera att köpa large storleken.

Grillen har ett inbyggt askfat i botten på grillen men lite aska trillar ofta ut från sidoplåtarna i grillen, förslutningen mellan sidorna och botten på grillen är inte perfekt och det lämnar tyvärr lite mellanrum.

Den stora grillytan gör eldstaden bra om det är hela måltider som ska tillaga på grillen eller om det är många som ska grilla samtidigt. Designen på eldstaden gör dock att blir lite ojämn värme på grillytan, men att ha en varm sida och en kall sida på grillen är oftast bra för att kunna tima in maten bra till måltiden.

  • Inbyggt askfat.
  • Finns i två olika storlekar.
  • Inbyggt handtag.
  • Hela grillen blir smutsig.
  • Fälls ihop snyggt men hela blir smutsig.

Vi har kollat på en rad olika stormkök som passar de olika situationer som kan tänkas att hända under sommaren. Genom våra tester och undersökningar har vi kommit fram till ett urval av stormkök som passar de olika scenarier vi har ställt upp.

Bra att veta om stormkök

Sprit, gas eller multifuel

Stormkök finns med olika bränslen där de vanligaste typerna är antingen gaskök eller spritkök.

I grund och botten är ett gaskök en behållare med gas, du ansluter ett munstycke och genom munstycket släpper du ut gas som du sedan antänder. Genom att stänga munstycket stänger du lätt och smidigt av köket.

Ett spritkök innebär att du har en liten behållare med lock och en flaska med lättantändligt vätska, du håller vätskan i behållaren och sedan tänder du på vätskan. Om du vill stänga av ditt kök låter du antingen spriten brinna ut eller så stänger du locket på behållaren. Du kan ha flera olika typer av lättantändlig vätska så som T-Röd, rödsprit eller T-sprit.

Sedan finns det multifuel kök som är bra om du är ute och reser mycket med ditt kök. Du kan använda bränsle som kanske är lite mer lättillgängligt så som fotogen, blyfritt bensin eller diesel. Bränslena kan du förmodligen hitta på stället dit du ska åka. Tillvägagångssättet är likt gasköket men här har du en bränsleflaska där du häller i ditt bränsle och som sedan ska trycksättas innan du kan antända gasen vid munstycket.

Sprit

Spritkök är den absolut enklaste typen av stormkök och därmed också billigast. Detta köket lämpar sig till den som är ute själv eller med en kompis och ska laga mat.

Det tar betydligt längre tid att koka upp vatten eller att få värme på stekpannan jämfört med ett gaskök. Spritköket tar ungefär 10 minuter för koka upp 1 liter vatten. Justera lågan gör du genom att öppna eller stänga locket på behållaren mer eller mindre.

En sak som är bra att veta är att ett spritkök sotar dina kärl som gör att du får tvätta och hålla efter detta köket mer jämfört mot ett gaskök.

Enkel och lätt

Billigt alternativ

Kan bestämma hur mycket bränsle som ska tas med

Sotar

Tar lång tid

Svårt att se lågan när den tänts

Riskfyllt att fylla på om du tagit för lite sprit

Gasbränsle

Gasköket är ett betydligt snabbare stormkök jämfört med ett spritkök då det tar ungefär 3 minuter att koka upp 1 liter vatten.

Dock måste en hel gasbehållare tas med under campingturen oavsett om du bara ska koka en kopp kaffe eller laga mat till hela familjen. Gasbehållarna finns i olika storlekar och varianter beroende på hur mycket du ska göra.

För att få igång ett gaskök måste du ha en gasbehållare, en gasregulator/munstycke och en ställning. Förbränning av gasen är ren så du slipper att göra rent kärlen lika ofta jämfört med ett spritkök.

Snabb koktid

Enkelt att justera lågan

Inget spill

Kan ta onödigt mycket plats

Lite krångligare än ett spritkök

Multifuel

Då gasbehållare kommer med olika adaptrar beroende på vart du befinner dig i världen och tillgången till bränsle för spritkök kan variera är ett stormkök för multifuel ett mer allsidigt stormkök att köpa om du planerar att resa runt i världen och campa.

Det är generellt det dyraste alternativet men också det mest allsidiga alternativet. Om du använder rätt bränsle kan detta också vara det mest effektiva alternativet.

Snabb koktid med rätt bränsle

Enkelt att justera lågan

Kan använda många olika bränslen

Kan ta onödigt mycket plats

Mycket underhåll om ”fel” bränsle används

Skriv en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nästa