Bästa Vätskeryggsäcken för Mountainbike [2024]

Share

Efter att ha testat ett gäng olika vätskeryggsäckar med vattenblåsa har jag hittat den bästa. Jag har testat och utvärderat ett antal olika ryggsäckar och jag har hittat den jag tycker är bäst.

I min jakt efter en ny vätskeryggsäck är det ett antal olika faktorer som är avgörande. Mitt mål har varit att hitta den bästa ryggsäcken som passar när jag är ute och cyklar mountainbike. 

Camelbak Chase Bike Vest

Efter att ha testat ett antal olika ryggsäckar med vattensystem har jag kommit fram till att Camelbak Chase Bike Vest är den bästa ryggsäcken för mig.

  • Vattensystemet på 1.5liter har sitt egna fack och är enkelt, lättanvänt och krångelfritt.
  • Munstycket går att stänga och öppna med en ventil.
  • Det är ingen större ansträngning att få ut vatten ur munstycket.
  • Det finns många användbara fack på ryggen.
  • Det finns ett elastiskt fack där man kan trycka ner det extra klädesplagget.

Camelbak Chase Bike Vest är väldigt bekväm att ha på ryggen samtidigt som den är väldigt funktionell och smidig. Vätskesystemet är väldigt smidigt och enkelt att använda, munstycket kan lätt stängas med en ventil och med ett lätt bett med munnen kan man suga i sig vattnet.

  • En mycket bekväm ryggsäck som knappt känns på ryggen.
  • Ventilerande mesh-tyg närmast kroppen gör att värme och fukt ventileras bort.
  • Justerbara axelremmar och justerbara bröstremmar gör passformen optimal.
  • Hakar för vattenslangen på höger axelband.

USWE Outlander 2 - Överlägsen passform men saknar förvaring

Jag fick möjligheten att testa en av USWEs ryggsäckar med vätskesystem i form av USWE Outlander 2. Dess unika axel- och midjeband system i form av No Dancing Monkey gör att denna ryggsäcken sitter som fastklistrad på ryggen. Med de elastiska banden och det unika spännet fram på bröstet gör att även om ryggsäcken sitter åtspänd kan du fortfarande röra dig och andas fritt.

Vattenblåsan på 1.5 liter är en bra storlek när man ska ut och motionera en lite lägre tur. Man kan välja att dra fram vattenslangen på vänster eller höger axelband då det sitter hållare på båda sidor.

Men det som var avgörande för min del var avsaknaden av förvaring på ryggsäcken. Det finns bara ett fack på ryggsäcken där vattenblåsan ska i och där det finns en innerficka med plats för mobiltelefonen eller dylikt. Jag saknar även förvaring på framsidan då jag gärna har något att äta nära till hands under mina turer.

Om du inte behöver ha med dig så mycket under din cykeltur, du värdesätter låg vikt och att ryggsäcken sitter rejält fast på ryggen är denna ryggsäcken alldeles utmärkt.

Vad som är avgörande för en bra vätskeryggsäck

Passform

Det som alltid kommer att vara viktigast är såklart passformen på ryggsäcken. Det finns många ryggsäckar som är bra på att anpassa sig för att kunna passa flera olika ryggar och kroppar. Med flexibla axelremmar och flexibla bröstremmar går det att göra en väldigt universal ryggsäck som passar många.

En av de avgörande faktorerna med mitt val av vätskeryggsäck är att den går ner långt i nacken på ryggen vilket gör att den inte ligger och skaver mot nacken när jag lutar mig mycket framåt samtidigt som jag tittar upp. Den är samtidigt hög i underkant på ryggen vilket gör att jag kan använda fickan på ryggen på min cykeltröja.

Axel- och bröstremmar

För att ryggsäcken ska sitta bra på ryggen och att den sitter med rätt höjd gäller det att axelremmarna har bra justerbarhet.

Och för att vätskeryggsäcken ska sitta tight mot kroppen och inte studsa runt gäller det att ryggsäcken har stabila bröstremmar som även ska vara justerbara i höjdled.

Här har USWE utvecklat ett svårslaget koncept med sitt No Dancing Monkey axel- och midjeremmar. De elastiska remmarna gör att ryggsäcken verkligen sitter som klistrad mot kroppen. Jag har provat USWE Outlander 2 men varför inte jag gillar den kan du läsa med om senare.

Förvaring

Det som absolut var avgörande i mitt val av vätskeryggsäck för min mountainbike cykling var möjligheten att få med mig ett antal prylar under min cykling. Mountainbike cykling är trots allt en materialsport som utövas under och i extrema förhållanden.

Vad jag letade efter och det som föll avgörande på min vätskeryggsäck var att det skulle finnas fickor på axelremmarna, där du kan lägga det som du behöver ha nära till hands, där har jag min telefon och en energibar. Samt att på ryggsäcken finns det flera olika möjligheter att förvara grejer och där finns ett dedikerat fack för vattenblåsan, det finns ett fack med en smart liten innerficka och det finns en stretchficka som är utmärkt för att förvara det där extra klädesplagget.

Nödvändig utrustning

Det som är absolut nödvändigt när jag är ute och cyklar är:

– Energibar, energi av något slag – [Man vet aldrig hur länge man kommer vara ute]
– En reserv cykelslang – [Det är när du är som längst bort punkan kommer inträffa]
– Cykelpump/CO2 pump – [Om du har fått punka måste man fylla i luft]
– Multiverktyg – [Man vet aldrig när en skruv lossnar]
– Förstahjälpen kit – [En olyckan kan inträffa när som helst]
– Extra plagg – [Kylan kommer snabbare än vad man tror]

Vätskesytem

En av punkterna med en bra vätskeryggsäck är ett väl fungerande vätskesystem. Det ska vara lätt och smidigt att fylla på blåsan utan risk för en massa spill. Blåsan ska vara enkel att montera i ryggsäcken och det ska även vara lätt och smidigt att dricka ur den.

Den bästa ryggsäcken med vätskesystem

Det som har varit avgörande i min jakt på min mountainbike vattenryggsäck förutom att den ska ha ett bra vätskesystem är att den ska sitta stabilt på ryggen och den ska inte hoppa runt. En annan avgörande faktor är att det ska finnas förvaringsmöjligheter både på axelbanden och på ryggen.

Camelbak Chase Bike Vest är den bästa ryggsäcken med vätskesystem enligt mig, jag använder den varje gång jag är ute och cyklar och är mycket nöjd. Tveka inte att höra av dig till oss genom vår kontakta oss sida oavsett vilka frågor du har!