LADDAR

Sök...

Camping Utrustning

Bästa liggunderlag – Liggunderlaget du inte kan sova utan

Dela

Ett uppblåsbart liggunderlag är ett måste när det är dags att sova utomhus, främst för att ge en mer behaglig sömn men det är också viktigt att isolera sig från marken när kylan börjar krypa på.

Friluftskompaniet rekommenderar

Isoleringsförmåga
Vikt
Bekvämlighet

Bästa budgetvalet

Isoleringsförmåga
Vikt
Bekvämlighet

Bäst i test

Isoleringsförmåga
Vikt
Bekvämlighet

Therm-A-Rest Ridgerest Solite

Denna modell finns i två storlekar, i och med att vi på Friluftskompaniet är lite längre passar detta liggunderlaget oss. Detta är ett liggunderlag av typen stängd cellskum där Therm-A-Rest har en patenterad design som reflekterar tillbaka värmen från kroppen för att minska nerkylningen. Den är endast 1,5cm tjock, har en isoleringsvärde på 2,8 samt det väger endast 540 gram.

 • Den är endast 1,5cm tjock.
 • Isoleringsvärde på 2,8.
 • Väger endast 540 gram.

Jr Gear Lite Mat XL Rectangular

Jr Gear tillverkar ett lågpris självuppblåsbart liggunderlag Lite Mat XL Rectangular. Detta är ett budget alternativ med bra isoleringsförmåga. Liggunderlaget levereras med en förvaringssäck och finns i två olika längder, antingen XL varianten på 198cm eller den vanliga som är 183cm. Detta är ett underlag som lämpar sig för lättare campingturer och där sovkomfort inte är den största faktorn. Detta liggunderlag kan inte ställa sig i jämförelse mot Therm-A-Rest eller Expeds produkter.

 • Bästa budget alternativet.
 • 198cm långt underlag.

Exped Synmat XP 7 LW

Vi kollar först på Expeds produkter där det finns en uppsjö att välja mellan. De flesta modeller finns i olika längder och vi har valt att kolla efter den längre varianten. Vår slutsats är två varianter hos Expeds. Den ena är dera prisbelönta Synmat XP 7 LW med ett R-värde på 7,0 vilket gör detta till ett liggunderlag du kan använda året runt. En tjocklek på hela 7cm gör det till ett bekvämt uppblåsbart liggunderlag. Liggunderlaget blåses upp med deras geniala Schnozzel pumppåse som möjliggör en enkel och snabb uppblåsning i alla väder och oavsett underlag. Den totala vikten på liggunderlaget med säck och pump är 1129 gram. Och Exped lämnar 5års garanti på denna produkt.

 • Isoleringsvärde på 7,0.
 • Året runt liggunderlag.
 • 7cm tjockt.
 • En vikt på 1129 gram.

Exped Airmat HL LW

Det andra Exped liggunderlaget vi vill tipsa om är Airmat HL LW med dess unika form för att ge mer plats åt axlar och mindre plats åt fötterna. Om ni är två som ska sova i ett litet mindre tält möjliggör designen på detta liggunderlag att du och en polare får plats i det mindre tältet om ni sover skavfötters. Detta är det lättaste och skönaste liggunderlaget i sin klass.

Med ett R-värde på 1,9 är detta liggunderlaget inte lämpat att använda under vinterhalvåret utan mer ett sommar liggunderlag. Med en tjocklek på 7cm och en längd på 197cm passar även dom längre personerna på detta liggunderlag. Liggunderlaget pumpas lätt upp med hjälp av den medföljande pumpen, liggunderlaget är väldigt lätt och det tillsammans med pump samt förvaringssäck väger in på 462 gram och det tar inte mer plats än en 1 liters flaska i ryggsäcken.

 • Unik design.
 • Isoleringsvärde på 1,9.
 • Tar minimalt med plats i ryggsäcken.
 • 5 års garanti.

Therm-A-Rest Trail Lite Large

Trail Lite Large väger in på 1050 gram med en längd på 196cm och en tjocklek på 3,8cm. Ett R-värde på 3,4 gör detta till ett året runt liggunderlag och med dess låga vikt gör detta till ett mycket bra och allsidigt liggunderlag. Detta är ett självuppblåsbart liggunderlag och som i uppblåst läge kan behövas kompletteras med något andetag luft för att bli riktigt fast. Liggunderlagets ovan och undersida är klätt med 75D polyester vilket gör att det klarar av tuffare tag och är inte lika känsligt mot punkteringar som andra liggunderlag.

 • Självuppblåsbart liggunderlag.
 • Klarar tuffare tag.
 • Vikt på 1050 gram.

Therm-A-Rest NeoAir XLite

Med en vikt på bara 460 gram, längd på 196cm och tjocklek på 6,4cm gör Therm-A-Rest NeoAir XLite Large till en av de lättaste liggunderlagen på marknaden. Ett isoleringsvärde på 3,2 är detta liggunderlaget inte det mest isolerande du kan hitta men det är ett av de lättaste. Med mycket goda recensioner gör detta till ett mycket omtyckt liggunderlag. Ett bevis på ”Du får vad du betalar för”.

Det är det avancerade tyget och designen på liggunderlaget som gör detta till ett av de lättaste liggunderlagen på marknaden. Inget klår detta liggunderlag.

 • Passar längre personer.
 • Tjocklek på 6,4cm.
 • Vikt på endast 460 gram.

Om du prioriterar komforten när du sover rekommenderar vi att kolla på ett av de dyrare liggunderlag. Alla de dyrare liggunderlagen är uppblåsbara på något sätt och detta är att föredra om du vill sova skönt. Dock är det uppblåsbara mer utsatta att gå sönder om sovplatsen är belägen på hårdare underlag. Om det ska campas i bergen eller på hårt underlag rekommenderas att använda ett tunnare och billigare liggunderlag i cellplast under det uppblåsbara underlaget. De liggunderlagen vi rekommenderar är av märkena Therm-A-Rest och Expeda och detta är välkända märken ute i friluftsvärlden. De har vunnit priset och blir rekommenderade världen över.

Vill du ha det extra bekvämt?

Vi har kollat på uppblåsbara liggunderlag som lämpar sig bäst för sen vår, sommar och tidig höst om du ska sova utomhus. De flesta som campar i Sverige gör detta under sommarhalvåret och då fungerar ett liggunderlag med lite lägre isoleringsförmåga, det vill säga lägre R-värde alldeles utmärkt. För att göra det extra bekvämt för sig rekommenderas att använda sig av ett liggunderlag i cellplast under det uppblåsbara. Men ett extra liggunderlag innebär direkt extra vikt och framför allt plats i eller på en redan smockfull ryggsäcken.

Uppblåsbar?

Det finns två typer av uppblåsbara liggunderlag som vi rekommenderar, självuppblåsbara eller liggunderlag med inbyggda eller enklare externa pumpar. Det är inte att föredra de liggunderlagen du själv blåser upp med munnen då dina andetag innehåller fukt och fukt kommer att försämra ditt liggunderlags isoleringsförmåga.

– Liggunderlag som är självuppblåsbara sitter det en ventil på liggunderlaget, när ventilen öppnas suger liggunderlaget själv i sig luft och sen får du själv komplettera om du vill ha ett hårdare liggunderlag.

– Och så finns det liggunderlag med inbyggda eller enklare externa pumpar. När pumpen är inbyggd är det oftast i form av en fotpump där du får öppna en ventil innan pumpandet kan börja. En extern pump kan vara en påse som först ska fyllas med luft som sedan ska föra över sin luft till liggunderlaget.

De bästa liggunderlagen

När man börjar kolla runt lite ser man att Thermarest och Expend är överrepresenterade bland tester och recensioner. Men dessa är också bland de dyrare varianterna, dock återspeglar denna produkt verkligen ordspråket ”Du får vad du betalar för”. Dessa dyrare liggunderlag kanske inte passar alla och vi vill också tipsa om några billigare varianter som passar den inte så extrema äventyraren.

Lite billigare liggunderlag

Om vi ska kolla på lite billigare liggunderlag först rekommenderar vi både cellskum liggunderlag samt ett uppblåsbart liggunderlag. Dessa underlagen är inte dom tjockast och mest bekväma men dom väger inte mycket och tar inte mycket plats i eller på ryggsäcken. Om du är väldigt kräsen och måste ha väldigt mjukt och tjockt underlag kanske inte dessa liggunderlagen är till för dig.

Skriv en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *