LADDAR

Sök...

Extremsporter Vintersporter

Bästa All-Mountain-Skidorna 2024

Dela

Om du vill ha en skida som klara av allt, nypistat, knädjupt puder, hårda pister eller tung vårsnö i offpisten. Då är en all mountain skida något för dig. Om du tycker om att göra lite av varje är detta skidan du ska leta efter. Att hitta den perfekta skidan för alla är omöjligt. Skidor är högst personligt på vad just du gillar men här kommer ett urval på skidor som vi på Friluftskompaniet rekommenderar.


Friluftskompaniet rekommenderar

Pris
Styvhet
Fart stabilitet

Styvaste och lugnaste skidan

Pris
Styvhet
Fart stabilitet

Mjukaste och mest lekfulla skidan

Pris
Styvhet
Fart stabilitet

Salomon QST serien

Här har Salomon plockat fram en riktigt test favorit i fem olika bredder från 85 till 118 mm i midjemått. En skida som hamnat högt upp bland flera tester och där du som såväl föredrar pist före puder har en skida med bredden 85 mm såväl som du som föredrar puder före pist kan välja den 118 mm breda skidan.

För de Svenska fjällen hade vi på Friluftskompaniet rekommenderat 85 mm eller 92 mm i bredd för de som håller sig inom pisterna eller till pistnära offpist och 99 mm eller 106 mm för de som gillar att utforska offpisten mer.

Skidan är uppbyggd med en kärna av träslaget poppel och med kolfiberförstärkningar som Salomon kallar C/FX-tekniken. Där Salomon kombinerar kolfiber och basalt för att väva samman styrka med seghet för att hjälpa stötdämpnings- och vibrationsabsorberingsegenskaper. I skidspetsen används kork för att göra spetsen ännu mer vibrationsdämpande och på sätt kännas stabilare i högre farten och kunna svälja ojämnheter i underlaget. Samtidigt som dom använder Titanal i mittsektionen på skidan för att göra den styvare och stabilare.

Skidan har både tip- och tailrocker dock lite mer tiprocker jämfört med tailrocker och med en relativt stor svängradie gör det skidan mycket stabil och säker att åka på. Skidans rocker utformning gör skidan lätt att initiera en sväng med samtidigt som rocker profilen hjälper till avsevärt i lössnön.

  • Kärna av poppel.
  • 5 olika bredder på skidan.
  • Kolfiberförstärkningar C/FX.
  • Utmärkt för antingen pist, puder eller både och.
  • Väldigt mångsidig skida.

K2 Mindbender TI

En helt ny serie skidor från K2 där utvecklarna hos K2 fick skapa en skida som just dom saknade och skulle vilja ha. Dom har kommit fram med en skida som är omtalad bland många. En serie skidor med bredder för både män och kvinnor som siktar in sig på de som åker överallt när som helst.

Skidan är uppbyggd med en kärna av lönn och asp och med en Titanal förstärkning längs hela skidan. Titanal förstärkningen som går längs med kanterna framtill, över hela skidans bredd under pjäxan och i mitten bakom pjäxan. Detta för att få en vridstyv skida fram och en lite mindre vridstyv skida bak som gör att skidan initierar svängen lätt och kan antingen stanna kvar i svängen länge eller sladda ur svängen om förhållandena är sådana.

En verkligen härlig skida för allätarna. Samma sak som med Salomon QST rekommenderas den smalare skidan och det är pist som gäller och den bredare skidan om det är lössnö som är målet. Dock klarar alla bredder av allt och den ultimata bredden blir 99 mm som trivs lika bra i pisten som i offpisten.

  • TI för män med bredderna 90, 99 och 108 mm som varierar i längder från 163 till 193 cm.
  • TI Alliance för kvinnor med bredderna 88 och 98 mm som varierar i längder från 149 till 175 cm.
  • Y-designade Titanal förstärkningen.
  • Powerwall kantförstärkning.
  • Utmärkt allround skida.

Head Core 99

 

En riktigt styv skida där Head har experimenterat med spännande material så som Grafen, Koroyd och Karuba. Grafen för att hålla nere vikten samtidigt som den ger otrolig styrka. Koroyd används som ett dämpningsmaterial på utvalda ställen på skidan och träslaget Karuba används som kärna för att få en styv men ändå lätt skida.

Head Kore 99 är en unisex skida som finns i ett antal längder där bredden på skidan varierar med längden och den börjar på en bredd av 93 mm och går upp till 101 mm på den längsta skidan. Skidan är uppbyggd med både tip- och tailrocker med lite mer tip- än tailrocker.

Skidan är riktigt styv och passar både lite mer novisa åkare så som en mer avancerad åkare som både passar i pisten och i lössnön. En styv och förlåtande skida utan överraskningar som är lätt nog att montera ett par turbindningar på.

  • Kore 99 finns i längderna (bredden) 153 (93), 162 (95), 171 (97), 180 (99) och 189 (101) cm där bredden på skidan varierar med längden på skidan.
  • Lätt och styv skida.
  • Lättåkt utan överraskningar.
  • Karuba träkärna.
  • Grafen och Koroyd material i skidan för styvhet och vibrationsdämpning.

Blizzard Rustler 9

Om det är en mjukare, mer lekfull skida är Blizzards Rustler 9 ett bra alternativ. Detta är en skida som trivs bäst i lite lägre farter och lite mindre svängar och med det gör det en skida som passar bra för en lite mer nybörjar till åkare men det passar även mer avancerade åkare som tycker mest om att göra korta och tighta svängar eller leka i den liftnära offpisten.

Rustler 9 är en relativt mjuk skida med tip- och tailrocker där tiprockern hjälper till att initiera svängar och som även försöker att hålla tillbaka åkaren vid större svängar. Skidans kärna är uppbyggda av flertalet träslag, konstruktionen av skidan består av det populär materialen Titanal med kolfiber i tip och tail och med ett överdrag av glasfiber. Detta resulterar i en väldigt lätt skida vid jämförelse mot liknande skidor.

  • Unisex skida i längderna 164, 172, 180 och 188 cm.
  • Där bredden på skidan är 92 mm för 164 och 172 cm skidan samt 94 mm för 180 och 188 cm skidorna.
  • Lätt skida.
  • Lekfull skida för korta tighta svängar.
  • Passar nybörjare som ska lära sig carva
  • Passar mer avancerade åkare som gillar korta svängar och/ eller att leka i pistnära offpist.

All mountain skidor designas för att klara av det mesta man kan mötas av inom en skidanläggning. Skidorna vi har listat i vår jämförelse är bra exempel på all mountain skidor där vi kollat på både mjukare och hårdare skidor, någon skida är tänkt för mer avancerade åkare och andra för mer nybörjare. Dock är inte en all mountain skida något för någon som precis ska lära sig att åka skidor för då räcker en billigare och enklare skida. VI hoppas att denna jämförselse hjälper dig i ditt val av skida.

Bra att veta innan du köper dina skidor

Vad är rocker?

Rocker är ett namn på utformningen av skidan sett från sidan. Om skidan ser ut som en banan när den ligger på marken kallas det fullrocker och om det är luft under skidans mitt är spannet på skidan detta området mellan skidorna tar i golvet. Att ha rocker på skidan är en stor fördel om du som åkare vill åka i lössnö, vill ha en lekfull skida eller är nybörjare.

Om det är lössnö som är i siktet är en fullrocker skida att föredra och är det en lekfull skida är tip- och tailrocker som gäller. Om du är nybörjare är det minst tiprocker du ska ha och om skidan har tailrocker är det inte några problem.

Svängradie

Svängradie är hur snabbt eller långsamt en skida svänger. En skida med lite kortare svängradie, 16 meter, svänger snabbt och du får många svängar i en backe. En skida med större svängradie, 25 meter, svänger mer långsamt och du får mindre svängar i samma backe. Med en större svängradie gör skidan lugnare och mer behaglig, en kortare svängradie gör skidan till en mer livfull och det kommer att kräva mer av dig som åkare.

Svängradien är ett mått och en skida med stor svängradie kan pressas till att ta kortare svängar och en skida med kort svängradie kan köras lugnt på för att få en större sväng.

Vi listar inte svängradie i vår jämförelse då svängradien beror på vilken längd du väljer på skidan men i regel blir svängradien mindre om en kortare eller smalare skida väljs och större om en längre eller bredare skida väljs.

Midjemått

Midjemåttet på skidan är viktigt beroende på vilken typ av åkning du riktar in dig på. Om det är mest lössnö och djup lössnö är det en bredare skida du ska leta efter och detta för att få bättre lyft och flyt i ospårad snö. Bland de skidorna vi kollat på är det de skidor med runt 99 mm i midjemått som gäller.

Och är det mer pist och park än lössnö som hägrar är det ett midjemått på runt 90 mm som du ska leta efter. Detta för att lättare kunna gå från kant till kant på skidan i pisten.

Längd på skidorna

Längden på skidan är högst personligt men på en all mountain skida är en skida underfär lika lång som dig själv en bra grund att gå efter. Det spelar stor roll hur duktig du är som åkare där om du är mer en nybörjare ska välja en något kortare skida och om du är erfaren kan välja en något längre skida. Om du väger lite mindre ska du också välja en något kortare skida jämfört med om du väger lite mer då du ska välja en lite lägre skida.

Uppbyggnaden

Skidan konstruktion är allt som oftast en typ av sandwich konstruktion med olika typer av material. Tillverkaren kan också välja att blanda material mellan toppen, tailen och mitten av skidan detta för att få till de olika egenskaperna de olika delarna av skidan kräver.

Titanal är ett av materialen som är populärast bland tillverkarna just nu. Titanal innehåller inget titan så som namnet speglar mot. Det är en typ av aluminium legering framtaget av AMAG Rolling i Österrike.

Skriv en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *