LADDAR

Sök...

Camping Utrustning

Den bästa yxan för campinglivet

Dela

En yxa kan vara din bästa vän när du är ute i naturen, hemma på gården eller framför kaminen i vinterstugan. Vi tipsar om de bästa fritidsyxorna där vi har fokuserat på yxor i den mindre storleken som lämpar sig bäst att ha med sig på övernattningen i skogen, på fisketuren eller på hikingturen.

En yxa som inte tar upp onödig plats i ryggsäcken, inte för tung att bära med sig och en yxa som du inte kan leva utan. Det är yxan vi letar efter.

Friluftskompaniet rekommenderar

Totallängd 32 cm
Vikt
Pris

Bästa budget yxan

Totallängd 23 cm
Vikt
Pris

Den lite mindre yxan

Storleken på yxan speglar yxan som ska vara självklar att ta med sig ut i skogen under dagsutflykten, ut på fjället på hiken eller ut i trädgården när äppelträdet ska beskäras. En liten yxa som hanteras enkelt med en hand vilket frigör den andra handen att hålla tag i det som skall huggas.

Balans

När det kommer till yxor är balansen mellan storlek på yxans huvud och vikt och längden på skaftet viktigt för känslan när yxan svingas. Yxans huvud ska inte vara för tungt för att kännas klumpig eller för lätt för att inte ge någon kraft i svingen.

Fiskars X5

Första yxan vi vill tipsa om är från Fiskars X-serie yxor och det är X5. Välkända Fiskars minsta yxa på en totallängd av 231 mm och en vikt på 560 gram.

En fin liten yxa och det som skiljer Fiskars yxor mot konkurrenternas är att skaftet är gjort av FiberComp som Fiskars kallar det. Ett kompositmaterial som även är ihopgjutet med yxans huvud för att säkerställa att huvudet sitter på plats under yxans livslängd. Skaftets material påstås göra yxan omöjlig att knäcka och den krökta änden på slutet av skaftet förhindrar yxan att glida ur handen. Ett pålitligt skydd för både eggen och för dig medföljer vid köp.

 • Tillverkad i FiberComp
 • Skydd för eggen ingår
 • 560 gram

Eka Hatchblade W1

Eka Hatchblade W1 är en yxa med ett annorlunda och nytänkande utseende. Hålet i huvudet för finlir, den plana baksidan av huvudet för hamrande och huvud och skaft i ett gör en oförstörbar yxa för friluftslivet.

Eka är ett gediget företag som grundades år 1882 och härstammar från Eskilstuna. En fin tradition av fickknivar och fällknivar och här nu deras senaste yxa Hatchblade W1. En totallängd på 32cm och en vikt på 680 gram gör denna yxan den största i vår jämförelse. Yxans smart designdrag med hål i huvudet för ett säkert grepp när du ska tälja tändved och det smarta skyddet gjort av Kydex med en säkerthetsspärr och bältes clips gör att den får en självklar plats på vår lista. Handtaget kan antingen fås i svart eller oranget gummi eller med trähandtag. En lite dyrare yxa men väl värt sitt pris.

 • Unik design
 • Vikt 680 gram
 • Skydd tillverkat i Kydex
 • Litet handtag för stora händer
 • Tillverkat i rostfritt stål från Sandvik

Hultafors Ågelsjön Friluftsyxa

Hultafors Ågelsjön Friluftsyxa är döpt efter den sjön Ågelsjön som är närliggande till Hults Bruk där yxans huvud handsmids an svenskt yxstål enligt traditon sedan 1967. Yxans längd är 235 mm och den väger 775 gram vilket gör den till den tyngsta yxan sett till sin längd. En mycket fin yxa som återspeglar det gedigna arbetet som lagts ner på yxan.

Om det är en yxa som ska vara i dina ägor för en längre framtid är detta en yxa du inte ska skämmas över. Hickory skaftet ska oljas in med jämna mellanrum för att det ska hålla samtidigt som du ska skydda eggen för att den ska behålla sin skärpa under en längre tid. Hultafors är stolta och säkra över sin kvalité och ger dig livstids garanti på yxhuvudet.

 • Vikt 775 gram
 • Längd på skaftet 235 mm
 • Tillverkat i Sverige
 • Eggskydd i läder

Foxs outdoor Tomahawk - Redrope

Om du vill känna dig som Rambo är detta yxan för dig. Den minsta yxan bland vår lista med sina dryga 200mm och en vikt på 250 gram men denna yxan har en utstrålande som säger motsatsen. Handtaget är en upplindad fallskärmslinan som kan viras av och användas till vad än du kan tänka dig.

Detta är den billigaste, minsta och lättaste yxan bland vår uppställning. Hålet i mitten på yxans huvud gör det till en välbalanserad yxa och att öppningen är designat för att kunna använda som en universal blocknyckel för tre olika storlekar på mutter skallen är bara ett plus. Skyddet för huvudet med integrerad bältesögla och den är tillverkat av nylon.

 • Välbalanserad
 • Fallskärmslina upplindad på handtaget
 • Vikt 250 gram
 • Eggskydd i nyon

Vi har kollat efter en liten, praktisk och smidig yxa som ska ha en självklar plats i ryggsäcken när det vankas äventyr, när det är någon gren i trädgården som ska huggas ner eller när elden i den öppna spisen ska tändas. Yxorna vi har valt har ett ack så viktigt skydd för att skydda både eggen och dig vid transport. Dom är små till storleken och vikten och dom har ett greppvänligt säkert handtag.

Skriv en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *