LADDAR

Sök...

Camping Utrustning

Bästa pannlampan 2021

Dela

Efter att jag själv har varit ute och sprungit runt i skogarna i Göteborgsmörkret med en alldeles för dålig pannlampa, som resulterade i ett och annat snesteg, har vi på Friluftskompaniet kollat närmare på vad marknaden har att erbjuda gällande pannlampor. Alla de pannlampor vi har kollat på finns i Outnorth:s sortiment.

Bästa pannlampan för löpning

Pris
Vikt
Lumen
Vädertålighet
Smarta funktioner
Batteritid max ljusläge

Smartaste och tåligaste pannlampan

Pris
Vikt
Lumen
Vädertålighet
Smarta funktioner
Batteritid max ljusläge

Den smidigaste pannlampan

Pris
Vikt
Lumen
Vädertålighet
Smarta funktioner
Batteritid max ljusläge

En pannlampa är ett väldigt bra hjälpmedel när du famlar i mörkret, när du ska upp på vinden och leta efter en speciell grej, under kvällstid på campingen eller kanske när du ska byta däck på bilen på garageuppfarten. Vi har dock fokuserat på pannlampor som passar extra bra till löppasset efter solen gått ner och mörkret infinner sig.

Vad vi har kollat efter är pannlampor med mindre vikt, bra batteritid, smarta funktioner och i prisklassen 500kr till 1200kr. Detta är det så kallade mellansegmentet, inte de billigaste lamporna och heller inte de absolut dyraste.

Bra att veta om pannlampor

Lumen

Lumen är en måttenhet för ljusflöde. Förkortning för lumen är lm. Lumen är ljuskällans intensitet multiplicerat med i vilken vinkel som ljusets utsänds. Enligt standarden ska lumen mätas i ett speciellt sfäriskt rum med mätpunkter som tar upp allt ljus i alla riktningar.

Här är det dock lite upp till var och en av tillverkarna att mäta och ange lumen, där vissa har sin egna utrustning och andra går efter hur mycket diodtillverkaren anger multiplicerat med antal dioder. Men, om man kollar på en pannlampa är riktningen på ljuset en viktigt faktor  och detta avgörs med hur reflektorn är designad. Om man vill ha kombinerat både långt ljus med närljus är det optimalt att pannlampan har fler ljuskällor för att just kunna designa reflektorn efter den ljusbilden man vill uppnå.

Rött-ljus

De flesta av pannlamporna vi har kollat på har ett ljusläge för rött ljus. Det röda ljuset gör så att ditt mörkerseende behålls men det lyser ändå upp ditt närområde, en perfekt funktion om du är ute och campar och ska göra något när det är mörkt ute.

Ljuskälla LED

Light Emitting Diode, Dagens technologi möjliggör ett väldigt kraftpaket i väldigt liten förpackning. LED-tekniken som alla pannlampor använder sig av gör att vi kan ha lampor så kraftfulla som vi inte kunde fantisera om för 5 år sedan. Para dagens LED-teknik med Li-Jon batterier så får man en oslagbar kombination gällande ljusstyrka, vikt och prestanda.

Till skillnad från gårdagens teknik där halogen lampor användes som hade en väldigt begränsad livslängd har en LED lampa en näst intill livslång livslängd, man brukar prata om att LED livslängd på 50 000 timmar vilket kan omvandlas till om du använder din lampa 5 h per dag, 5 dagar i veckan under alla veckor om året kan du använda din lampa i 38 år innan din LED ljuskälla går sönder.

Räckvidd

När tillverkaren anger räckvidden hos en pannlampa innebär det att pannlampan ska belysa en yta med minst 0.25 lux. 0.25 lux innebär ungefär ljuset från månen en klar natt på ett öppet fält.

Vikt

Vikten hos en pannlampa tycker vi är en avgörande faktor när det kommer till pannlampor som ska används vid aktiviteter. Antingen har tillverkaren integrerat ljuskällan och batteripaketet i samma hus eller dela på dessa två och vanligtvis placera batteripaketet bak eller med en extra lång sladd till ett batteri som bärs på kroppen. Samtidigt som det är bra att dela på ljuskällan och batteripaketet för att få en jämnare viktfördelning på huvudet medför det till adderad vikt till pannlampan i form av sladd och kontakter mellan ljuskällan och batteripaketet. En kraftfullare lampa innebär allt som oftast också ett större hus och en tyngre lampa.

Ljuslägen

Alla pannlamporna vi har kollat har olika ljuslägen, från maximala ljusstyrkan i olika steg ner till det minimala ljusläget och några av lamporna går det är även att dimma ner lampan till exakt den ljusstyrkan du önskar. Alla lamporna har ett strobe läge där lampan blinkar.

Med ökad ljusstyrka innebär det minskat batteritid och vice versa men alla de lampor vi har kollat på klarar sig batteriet i minst 2 timmar på maximal ljusstyrka.

Batteri

De pannlamporna vi har kollat på har lite olika tänk gällande batterier. En av lamporna kommer endast med ett inbyggt batteri, två kan antingen drivas med märkes specifikt batteripack eller AAA-batterier och den sista lampan är det endast AAA-batterier som gäller. De inbyggda och de märkes specifika batterierna är laddningsbara Li-Jon batterier och en stor fördel med just Li-Jon batterier är att de mattas inte av när batteriet blir urladdat, lampan kommer att behålla sin styrka ända tills batteriet är helt urladdat till skillnad från vanliga alkaliska batterier som mattas av med tiden.
En stor fördel med de lamporna som man kan ha AAA-batterier till är att du kan byta ut batterierna när batteriet är slut och kan få igång pannlampan på en gång igen, du behöver inte vänta på att batteripacket eller det inbyggda batteriet ska laddas upp igen. Om du har tänkt att använda AAA-batterier i din pannlampa rekommenderar vi att du köper uppladdningsbara Li-Jon batterier förslagsvis tillsammans med en batteriladdare.

Pannband

Alla lampor vi har kollat på har det traditionella pannbandet i stretch material. Dock har vi kollat närmare på en pannlampa som använder sig av pannbandet på ett lite ovanligt och innovativt sätt. Det är svenska Silva senaste tillskott där batteripacket sitter bak på pannbandet och kabeln mellan batteripacket och lampan fram är inbyggt i pannbandet och de har lyckats att bibehålla stretch funktionen i pannbandet.

Silva Trail Runner Free H

En innovativ pannlampa som riktar sig till löparna. Det innovativa med denna lampan är pannbandet med integrerade kabeln mellan batteripaketet och lamphuset samt den unika ljusbilden, Silva Intelligent Light, där du får både ett upplyst närområde samtidigt en långljusstråle.

Fyra olika ljuslägen, max, mellan och minimum samt en nödsignal. När man slår på pannlampan startas den i max läget, ljusläget justeras genom att trycka på på/av knappen och en smart funktion är att lampan blinkar till när man går från minimum till max läget. Lampan slås av genom att trycka ett långt tryck och när pannlampan har slagits av visas en batteriindikering i lampan i form av ett grönt eller rött sken.

Denna lampan kommer i tre olika varianter.
Silva Trail Runner Free – Inklusive 3 st AAA batterier
Silva Trail Runner Free H – Inklusive Silva 1.15 Ah batteripaket
Silva Trail Runner Free Ultra – Inklusive Silva 4.0 Ah batteripaket

 • Två ljuskällor
 • Max 400 lumen
 • 80 meters räckvidd
 • Batteripaket includerat men det går att använda 3st AAA batterier
 • 108 gram vikt inklusive Silva batteripaketet
 • 117 gram vikt inklusive 3st AAA batterier
 • IPX5 klassning
 • Silva batteripaket – 12h ljustid på den lägsta ljusstyrkan
 • Silva batteripaket – 2.5h ljustid på det högsta ljusstyrkan
 • 3st AAA batterier – 70h ljustid på den lägsta ljusstyrkan
 • 3st AAA batterier – 25h ljustid på det högsta ljusstyrkan
 • Batteriindikering i form av ett grönt eller rött sken
 • Rött ljus på baksidan batteripacket med två lägen – fast sken eller blinkande

Black Diamond Spot 325

Black Diamond Spot 325 är den billigaste lampan vi har kollat på men det är också i vårt tycke den smartaste lampan. Smartheten bygger på att ljuset går att dimma till exakt önskat läge, när lampan slås av och sedan på igen går den automatiskt till den senaste inställningen.

Genom att röra vid lampan på höger sida går den automatiskt till max läget, vid nästa vidrörning återgår den till den senaste inställningen. Pannlampan går att “låsa” för att förhindra att den sätt på av misstag när man till exempel har lampan i fickan eller i ryggsäcken. Låser lampan gör man genom att hålla in båda knapparna i drygt tre sekunder.

Med på/av knappen dimmas lampan, med mode knappen byter man ljuskälla på pannlampan där man antingen väljer huvud-ljuskällan, spot-ljuskällan eller det röda ljuset. Med ett dubbeltryck på på/av knappen får man var och en av ljuskällorna att blinka.

 • Tre ljuskällor inklusive röd ljus
 • Max 325 lumen
 • 80 meters räckvidd
 • 3st AAA batterier inkluderat
 • 86 gram vikt inklusive 3st AAA batterier
 • IPX8 klassning – Du kan bada med denna lampan
 • 200h ljustid på den lägsta ljusstyrkan
 • 4h ljustid på det högsta ljusstyrkan
 • Går att låsa
 • Max-läge snabbknapp
 • Minne för senaste ljusinställningen
 • Smart dimbart ljus

Petzl Actik Core

Petzl erbjuder här en väldigt lätt, kraftfull och smidig pannlampa i form av Petzl Actik Core. Lampan kommer med tre olika ljuskällor, en diod är till för närfältet, en för långt ljus och en röd ljus lampa för att bevara ditt mörkerseende under kvällar och nätter.

Det finns tre ljuslägen på lampan och ett extra ljusläge för det röda ljuset. Minimum där pannlampan endast avger 6 lumen, ett mellanläge med 100 lumen ljusstyrka som både lyser upp närfältet och en lång ljusstråle. Max-läget ger ut 450 lumen i kombination mellan närfältet och långt ljus och i max-läget håller batteripacket i 2 timmar.

Petzl Hybrid innebär att du både kan använda Petzl Core batteriet och 3 st AAA batterier i din pannlampa, Core batteripacket laddas med en Micro-USB kabel.

 • Tre ljuskällor inklusive röd ljus
 • Max 450 lumen
 • 90 meters räckvidd
 • Petzl CORE Li-Jon batteripack 1.25 Ah inkluderat
 • 75 gram vikt inklusive Core batteripack
 • IPX4 klassning – Klara av regn
 • 130h ljustid på den lägsta ljusstyrkan
 • 2h ljustid på det högsta ljusstyrkan
 • Går att låsa
 • Pannband med reflex

Biolite Headlamp 330

Om det är en otroligt lätt och slimmad pannlampa du är ute efter ska du kolla närmare på BioLite Headlamp 330. Med en vikt på endast 69 gram gör detta till den lättaste pannlampan vi rekommenderar och med dess slimmade design, 3D SlimFit Construction, gör det att pannlampan knappt blir märkbar.

BioLite Headlamp 330 har 5 olika ljuslägen:
Rött ljus – Vitt närljus – Vitt långtljus – Vitt närljus och långtljus tillsammans – Vitt stobe ljus
Och lampan ett minne, på 12 h, som gör att lampan återgår till det senaste ljusläget. När de vita ljuset används kan ljuset dimmas ner och upp genom att hålla in på/av knappen. För att du ska veta när du har det lägsta eller högsta läget blinkar lampan till.

Lampan kan låsas för att undvika att den sätts på i exempel ryggsäcken och detta görs genom att hålla in på/av knappen i 8 sekunder. Med en smart batteriindekering på batteriet, 4 st dioder, kan du se hur mycket batteri du har kvar i pannlampan.

 • Tre ljuskällor inklusive röd ljus
 • Max 330 lumen
 • 75 meters räckvidd
 • Li-Jon batteripack 0.9 Ah inkluderat och inbyggt
 • 69 gram vikt inklusive Core batteripack
 • IPX4 klassning – Klara av regn
 • 40h ljustid på den lägsta ljusstyrkan
 • 3.5h ljustid på det högsta ljusstyrkan
 • 5 olika ljuslägen
 • Ljuset går att dimma
 • 12h minne för ljusläget
 • Går att låsa
 • Reflexremsa bak på pannlampan

Vi på Friluftskompaniet har med hjälp av Outnorth testat ett gäng pannlampor med inriktning att pannlampan ska passa för löppasset ute i terräng under mörkrets ankomst. Vi har läst diverse tester och recensioner och köpt hem lampor från Outnorth för att testa vilka pannlampor som passar för löppasset.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nästa