LADDAR

Sök...

Camping Utrustning

Bästa Vintertältet | 2024 |

Dela

Vem har sagt att snö och minusgrader är ett problem för den som vill tälta? Med rätt utrustning kan du övernatta i naturen även på vintern. 

Men vilken typ av tält är anpassade för ett kallare äventyr? 

I den här artikeln ger vi dig allt du behöver veta om säsongens bästa vintertält.

Kvalitetstält för expeditionen

Pris
Vikt - 3,6 kg
2 vuxna & 2 barn
Förtält - Ja

Budgetalternativet för familjecampingen

Pris
Vikt - 5,7 kg
2 vuxna & 2 barn
Förtält - Nej

Vintertältet för äventyrarna

Pris
Vikt - 4,5 kg
3 vuxna
Förtält - Ja

Hilleberg - Nallo 4 GT

 • Enkel/dubbelvägg: Enkel
 • Antal platser: 4
 • Material:Silikon, nylon, polyuretan, polyamid
 • Vikt: 3,6 kg
 • Antal säsonger: 4

Nallo 4 GT är tältet där man satsat på smidighet och enkelhet. Designen är ultralätt men har trots det utrustat med kraftig bågdesign och material som gör att det kan stå emot oavsett väderlek. Tältet är ett tunneltält och mycket rymligt då varenda utrymme har konstruerats för att kunna utnyttjas till fullo av användaren. Trots sin enkla vikt är tältet utrustat med kraftfullt material som håller väder och vind på utsidan.

Detta tält är perfekt för dig som skall iväg på längre turer med ett rörligt läger eftersom tältet är så lätt som till exempel under expeditioner som kräver mycket annan utrustning. På grund av sin låga vikt och enkelhet är tältet mycket uppskattat av barnfamiljer såväl som naturfotografer och jägare. 

Hewolf - Pop-up tält för 3 till 4 personer

 • Enkel/dubbelvägg: Dubbel
 • Antal platser: 4
 • Material: ‎190T polyester + 210D Oxford-tyg + B3 mesh
 • Vikt: 5,7 kg
 • Antal säsonger: 4

Det här är tältet för dig som gärna tar med dig familjen på äventyr i naturen. Tältet är lätt att sätta upp och är designad som en hexagon som gör att utrymmet utnyttjas till fullo. Tillverkaren har tänkt på att skapa ett tält med bra ventilation med dubbla väggar och avtagbara lager. Dessutom är materialet 100% vattentätt.

Hewolf pop-up tält imponerar med sin unika uppsättningsmekanik som sker helt automatiskt. Perfekt för dig som har mindre barn att hålla koll på och inte har tid för avancerade uppsättningar och tältbågar. Tältet är lika lätt att plocka ned som att sätta upp.

Sydvang - Skaring 4 Season Tent

 • Enkel/dubbelvägg: Enkel
 • Antal platser: 3
 • Material:Silikon, nylon, polyester
 • Vikt: 4,5 kg
 • Antal säsonger: 4

Skaring 4 från Sydvang är ett året-runt tält som har utrustats med stormmattor för extra stabilitet. Tältet har två ingångar med tillhörande absider som gör det möjligt för hela familjen att förvara utrustning och kläder efter en lång dag. Tältet är försett med myggnät vid ingångarna samt två ventiler för att skydda mot kondens.

Tältet är ett tunneltält med färgkodade tältstänger samt kanaler som gör att det går snabbt och smidigt att sätta upp. Ett perfekt tält för familj eller ensam äventyrare som värderar rymlighet och bekvämlighet. Dessutom går det lika bra att använda på sommaren som på vintern.

Vad är ett vintertält?

Ett vintertält är helt enkelt ett tält som kan användas på vintern när det är kallt och snö. Det allra vanligaste tältet för vinteranvändning kallas för ett ”4-säsongs”-tält och går att använda oavsett säsong. 

Det som skiljer ett vinteranpassat tält från ett vanligt tält är bland annat ventilationen. På sommaren bildas vanligast en luftspalt mot marken som vanligtvis uteblir när det är kallt ute på vintern. Därför behöver ett vintertält bättre ventilation högre upp för att det inte ska snöa igen. Vinteranpassade tält brukar även tillverkas i tätt meshtyg för att stänga ute yrsnö men samtidigt behålla en bra ventilation. Materialet är viktigt eftersom alla material inte klarar vinterklimat, det gäller både tältets duk och bågar. 

En tredje sak som karaktäriserar ett vintertält är att det oftast är utrustat med dubbla tältbågar för att klara av eventuell snö som samlas på tältets topp. De brukar även ha så kallade ”kjolar” längs med marken för att kunna lägga snö på stormlinorna. Dessutom är vintertält oftast något tyngre än ett vanligt tält.

Att tänka på vid köp av vintertält

Enkelvägg/dubbelvägg

Tält med en enkelvägg är lättare att bära med sig och att slå upp. De är dock inte lika bekväma som tält med dubbelvägg. Med en dubbelvägg andas tältet bättre och begränsar kondensen eftersom den yttre delen av tältet skyddar mot vädret. Fundera över vad du värderar högst innan du väljer: det som är mest praktiskt och lättare eller bekvämligheten.

Bågdesign

Bågdesignen är viktigare än man kan tro. Det är nämligen den som avgör tältets styrka och funktion. De två vanligaste konstruktionerna är två bågar som korsar varandra i mitten eller fyra bågar som korsars sju gånger totalt.

Yttertält

Yttertältet är ett vattentätt tyg som vanligtvis är tillverkad i polyester eller polyuretan. Denna del av tältet är tänkt att stå emot svårare väderförhållanden. Beroende på om tältet har en enkel- eller dubbelvägg är yttertältet starkare eller svagare.

Ventilation

Ventilation är viktigt oavsett årstid, men för tältning på vintern blir det något viktigare eftersom det lättare skapas kondens. Se till att tältet du köper har en bra ventilation för att slippa en fuktig insida.

Vikt

Köp ett tält som du orkar bära, men tumma inte på bekvämligheterna om du inte måste. Vet du med dig att du kommer ta bilen till campingen så behöver tältet nödvändigtvis inte vara lätt. Tänk på att väga in både fördelar och nackdelar med vikten på tältet.

Vad är en absid?

Absid är ett annat ord för förtält och är den del av tältet som du inte sover i, men som ändå innesluts av tältet. I absiden lämnar du din utrustning och dina kläder, för att sedan ta dig vidare in i tältets sovutrymme.

Glöm inte tältvård

Ett tält som vårdas regelbundet håller mycket längre. Tältet behöver rengöras med jämna mellanrum för att se till så att dragkedjor och stänger har full funktion. Det kan vara bra att inte låta tältet stå i direkt solljus för länge eftersom UV-strålning bryter ned väven i tältet. När du ska förvara tältet är det viktigt att det är torrt, annars finns risk för mögel. 

Vi på Friluftskompaniet hoppas att du känner dig redo för att investera i ditt nya vintertält. Har du några frågor eller funderingar är du alltid välkommen att höra av dig. Kanske har du fler tips att dela med dig av? Lämna gärna en kommentar under vårt inlägg, så återkommer vi så snart vi kan.

Förgående artikel

Skriv en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *